Valrisico vermindert door vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een meta-analyse blijkt dat personen die behandeld worden met vitamine D3 een lager valrisico lijken te hebben dan personen die met een placebo behandeld worden.
De onderzoekers voerden een systematische review van de literatuur uit en maakten hierbij gebruik van diverse databases. Uiteindelijk voldeden 9 studies, waarbij het effect van vitamine D of een placebo op het valrisico en botbreuken werd onderzocht, aan de toetsingscriteria. Studies waarbij naast vitamine D ook calcium werd toegediend werden alleen meegenomen wanneer de controlegroep behandeld werd met calcium. Bijzondere interesse hadden de onderzoekers voor studies waaraan postmenopauzale vrouwen deelnamen.
De resultaten van de meta-analyse in de subgroep van postmenopauzale vrouwen lieten ten opzichte van de beginwaarde een daling van 8% zien in de vitamine D-groep. Voor het voorkomen van botbreuken was dit 19%. Beide verbeteringen waren weliswaar niet significant. Dezelfde trend werd waargenomen wanneer ook de mannen in de onderzoeksanalyse werden betrokken. De percentages waren dan respectievelijk 12% en 4%, de laatste waarde ook niet-significant.
De resultaten bevestigen eerdere onderzoeken waaruit bleek dat vitamine D3 een gunstige effect kan hebben op het valrisico. De onderzoekers pleiten ervoor vitamine D3 te gebruiken bij de behandeling van osteoporose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen