‘Eerste babyhapjes’ van invloed op darmflora

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De overschakeling van borst- en/of flesvoeding naar vast voedsel blijkt een cruciaal moment te zijn in de ontwikkeling van de darmflora.

Deense wetenschappers onderzochten de samenstelling van de darmflora van twee groepen baby’s: een groep baby’s van 114 gezonde moeders met een normaal lichaamsgewicht en een groep baby’s van 113 obese moeders. De onderzoekers analyseerden ontlastingmonsters van de baby’s die ze verzamelden op een leeftijd van negen en achttien maanden. Tijdens deze periode schakelen de meeste baby’s over van borst- en/of flesvoeding naar het vaste voedsel dat ook door de andere gezinsleden wordt genuttigd.

Een vergelijking van de ontlastingmonsters liet zien dat de bacteriële samenstelling van beide groepen baby’s sterke overeenkomsten had. De darmflora bleek dus niet te worden beïnvloed door de aanwezigheid van overgewicht bij de moeder of haar eetgewoonten. De ontwikkeling van de darmflora werd wel sterk beïnvloed door de overschakeling naar vast vezel- en eiwitrijk voedsel en de duur van borstvoeding.

De wetenschappers vermoeden dat het gewicht van de moeder, het tijdstip van de bevalling (vroeggeboorte of niet) en de manier van bevallen (natuurlijk of via keizersnede) van invloed zijn op de darmflora van het pasgeboren kind. Echter, op een leeftijd van negen maanden zijn deze factoren minder van belang en is vooral de overgang naar vast voedsel cruciaal voor de samenstelling van de darmflora. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen