Verklaart groene thee Azië-paradox?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hoewel roken een bekende risicofactor is voor hart- en vaatziekten en longkanker komen deze ziekten in de Aziatische landen, waar toch veel gerookt wordt, verhoudingsgewijs weinig voor. Waarschijnlijk kan het gebruik van groene thee dit gedeeltelijk verklaren. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van Yale University School of Medicine.
Groene thee bevat veel catechinen, stoffen die vrije radicalen kunnen wegvangen. Vrije radicalen ontstaan in het lichaam ondermeer door roken, kunnen de cellen beschadigen en verschillende ziekten veroorzaken. De groene thee die voornamelijk in de Aziatische landen wordt gedronken bevat veel meer catechinen dan de zwarte thee die voornamelijk in het westen wordt gebruikt.
In Amerika overlijden jaarlijks van iedere 100.000 mannen 348 aan kransvatziekten. In Japan zijn dit er 186, ondanks dat daar meer wordt gerookt. In Korea overlijden veel minder personen aan lonkanker dan in de VS. Het verschil voor de mannen is 67 per 100.000 in de VS tegen iets minder dan 40 in Korea. Het verschil voor de vrouwen is nog groter, 45 tegen 13 per 100.000. Dit verschil wordt gevonden ondanks het feit dat 37% van de Koreanen rookt tegen ‘slechts’ 27% van de Amerikanen.
Aan de andere kant vonden de onderzoekers dat in China veel meer personen overlijden aan kransvatziekten dan in de meeste Westerse landen. Het aantal personen dat overlijdt aan longkanker is in Japan net zo groot als in de VS.
Volgens de onderzoekers blijft de beste manier om de kans op kransvatziekten en longkanker te verkleinen simpelweg om te stoppen met roken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen