Vermindering vetmassa door CLA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Consumptie van geconjugeerd linolzuur (CLA) heeft een lichte afname van de vetmassa tot gevolg. Dit blijkt uit een meta-analyse van studies waarbij proefpersonen CLA in de vorm van een supplement kregen toegediend.
Al eerder bleek uit proefdieronderzoek dat CLA een afname van vetmassa tot gevolg had. De resultaten van studies bij mensen spraken elkaar echter tegen.
In de meta-analyse werden uitsluitend gerandomiseerde, dubbelblinde en placebogecontroleerde studies met CLA geselecteerd en waarbij de vetmassa middels een verantwoorde methode was bepaald. In totaal werden 18 studies gevonden.
Bij 3 studies werden enkelvoudige isomeren van CLA onderzocht. Deze CLA-vorm bleek geen effect te hebben. In de overige 15 studies werden andere vormen van CLA gebruikt, namelijk een mengsel van gezuiverde isomeren of waarin gezuiverde trans-10, cis-12 isomeren waren gebruikt. Hierbij was een effect van CLA waar te nemen. Tot 6 maanden was er een significante lineaire afname van de vetmassa ten opzichte van placebo. Deze afname liep langzaam door tot maximaal 2 jaar.
Op basis van deze meta-analyse concludeerden de onderzoekers dat een dosering van 3,2 gram CLA per dag een lichte afname van de vetmassa tot gevolg heeft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.