Vetregulatie via het brein

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De regulatie van de hoeveelheid en het type lichaamsvet wordt via de hersenen aangestuurd door twee hormonen. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell.

Er bestaan twee type vetweefsels; het zogenaamde witte vetweefsel dat tot doel heeft de opslag van vet en het bruine vetweefsel dat juist vet verbrandt en omzet in warmte. De omzetting van wit vet in bruin vet stimuleert de vetverbranding, het energiemetabolisme en is gunstig ter preventie van metabole ziekten en obesitas. Wetenschappers van de Monash University in Australië ontdekten het mechanisme dat ten grondslag ligt aan dit proces.

Het blijkt dat de hormonen insuline en leptine samen van invloed zijn op specifieke neuronen in de hypothalamus. Het betreft de zogenaamde pro-opiomelanocortine neuronen. Onder invloed van beide hormonen zenden deze neuronen signalen uit waarmee de omzetting van wit in bruin vet - en daarmee gewichtsverlies - wordt gestimuleerd. De wetenschappers ontdekten ook specifieke enzymen - de zogenaamde fosfatasen PTP1B en TCPTP - die een rol spelen bij het proces. Wanneer de werking van deze enzymen wordt geremd, neemt de omzetting van wit naar bruin vet en het energieverbruik onder invloed van de hormonen leptine en insuline toe.

In hun studie legden de wetenschappers het mechanisme bloot dat ten grondslag ligt aan de vetopslag via de hormonen leptine en insuline en specifieke neuronen in de hypothalamus. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen