Vette vis en risico hartfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Elke week een keer vette vis eten verlaagt mogelijk het risico hartfalen te ontwikkelen. Dat blijkt uit de resultaten van een studie onder 39.367 Zweedse mannen van middelbare en oudere leeftijd. Het verband tussen vette vis en van vette vis afkomstige omega 3-vetzuren en het verminderde risico van hartfalen werd al eerder geconstateerd onder Amerikaanse ouderen maar dit werd niet eerder bevestigd binnen bredere leeftijdsgroepen of populaties in andere landen.
Voor het onderzoek werd met behulp van een vragenlijst informatie verkregen over het voedingspatroon van de mannen. Daarna werden ze gedurende zes jaar gevolgd en gecontroleerd op de ontwikkeling van hartfalen.
Na analyse van de gegevens bleek dat de mannen met een gematigde inname van vette vis (eenmaal per week) 12% minder vaak hartfalen ontwikkelden dan degenen die nooit vette vis op het menu hadden staan. Het verschil tussen de groepen was echter niet statistisch significant. Hartfalen kwam echter niet minder vaak voor onder degenen die meerdere malen per week vette vis aten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen