Vezels beschermen tegen auto-immuunziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een voldoende vezelrijke voeding biedt mogelijk bescherming tegen de ontwikkeling van auto-immuunziekten, waartoe astma, artritis en diabetes type-1 behoren. Tot deze conclusie kwamen Australische wetenschappers die hun onderzoek publiceerden in het gezaghebbende Nature.
Zij vonden dat voedingsvezels naast de bekende gunstige invloed op de stoelgang ook het immuunsysteem versterken waardoor de vatbaarheid voor ontstekingsaandoeningen wordt verminderd. Als voedingsvezels, zoals afkomstig van producten als gedroogde vruchten en bonen, het maagdarmkanaal bereiken, worden ze door de bacteriën in de darmflora omgezet in korteketenvetzuren. Van deze stoffen werd al eerder bekend dat ze verlichting geven aan sommige ontstekingsziekten van de darmen.
Met de resultaten van de nieuwe studie zijn de wetenschappers meer te weten gekomen over het werkingsmechanisme dat hieraan ten grondslag ligt. De korteketenvetzuren blijken zich namelijk aan bepaalde immuuncellen in de darm te binden wat een sterke invloed heeft op bepaalde anti-ontstekingsreacties in het lichaam. Dit legt tevens een link in de richting van andere auto-immuunziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen