Vis goed bij hartfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van vis heeft gunstige effecten voor hartfalenpatiënten. Het vermindert bij deze mensen het risico van links ventriculaire systolische disfunctie (LVSD), aldus onderzoek van de Universiteit van Athene.
De wetenschappers bestudeerden bijna duizend patiënten die vanwege het acuut coronair syndroom (ACS) in het ziekenhuis waren opgenomen. ACS ontstaat wanneer de hartspier niet meer voorzien wordt van zuurstofrijk bloed. Het syndroom omvat zowel een hartinfarct als angina pectoris. Er werd gekeken naar demografie, voedingspatroon, levensstijl, medische factoren en het risico van LVSD. Bij LVSD pompt het hart niet krachtig genoeg om de linker hartkamer goed leeg te pompen.
Uit de resultaten bleek dat patiënten die een- of tweemaal per week vis aten, aanmerkelijk minder kans hadden LVSD te ontwikkelen. Driemaal of vaker per week vis eten leidde niet tot een nog grotere bescherming.
Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen welke vissoorten en welke bereidingswijze van de vis verantwoordelijk waren voor dit verlaagde risico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen