Vis verlaagt mogelijk risico colorectaalkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van meer vis verlaagt mogelijk het risico van colorectaalkanker en in het bijzonder van distale darmkanker.
Dit bleek uit een Japans onderzoek met 782 patiënten met colorectaalkanker en 793 controlepersonen. Met interviews werd informatie verkregen over het voedingspatroon van alle deelnemers.
Geen verband werd gevonden tussen de consumptie van rund- en varkensvlees, verwerkte vleesproducten, totaal vet, verzadigde vet of omega 6-vetzuren en het risico van colorectaalkanker (totaal). Het verband tussen de inname van omega 3-vetzuren en de kans op colorectaal kanker (totaal) bleek bijna significant. Bij de 20% deelnemers met de hoogste inname van omega 3-vetzuren was het risico van colorectaal kanker met 26% verlaagd vergeleken met de 20% met de laagste inname.
Verder bleek dat een hogere consumptie van vis en visproducten de kans op colorectaal kanker verlaagde. Dit verband was echter van niet-significante betekenis. De consumptie van vis en visproducten bleek wel een sterker verband te hebben met distale colonkanker. De 20% deelnemers met de hoogste consumptie van vis en visproducten lieten een 44% verlaagd risico van distale colonkanker zien vergeleken met de 20% met de laagste inname.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen