Visconsumptie beschermt Japanse man

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De hoge inname van omega 3-visvetzuren beschermt Japanse mannen tegen atherosclerose in de kransslagaders.

Aan de cohortstudie namen 214 Japanse mannen en 152 blanke Amerikaanse mannen deel. Bij aanvang van de studie in de periode van 2002 tot 2006 waren ze in de leeftijd van 40 tot 49 jaar en hadden een coronaire calciumscore van nul. De coronaire calciumscore wordt bepaald met behulp van een CT-scan waarbij het calciumgehalte in de kransslagaders wordt gemeten. Hoe hoger de score, hoe meer calcium aanwezig is en hoe groter het risico van atherosclerose. Na vijf jaar werd opnieuw de coronaire calciumscore bepaald.

Het gemiddelde percentage van omega 3-visvetzuren in het bloedserum was bij Japanse mannen 100% hoger dan bij Amerikaanse mannen. Bij Amerikaanse mannen was de incidentie van verkalking van de kransslagaders significant hoger dan bij de Japanse mannen, ook na correctie voor beïnvloedende factoren zoals het cholesterolgehalte. Amerikaanse mannen hadden maar liefst driemaal zoveel kans op verkalking. Volgens de onderzoekers is dit niet genetisch bepaald. Het blijkt namelijk dat Japanse mannen die in de Verenigde Staten leven een nog hoger risico hebben van verkalking van de kransslagaders.

De onderzoekers vinden de huidige gemiddelde inname van vis te laag om te beschermen tegen het risico van atherosclerose. In de Verenigde Staten wordt gemiddeld eenmaal per week vis gegeten (7 tot 13 gram per dag), terwijl in Japan de gemiddelde visconsumptie 100 gram per dag bedraagt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen