Vitamine C en coronaire hartziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Al langer is bekend dat een hoge consumptie van groente en fruit het risico van een coronaire hartaandoening en sterfte kan verkleinen. In de huidige studie onderzochten de wetenschappers of het beschermend effect mogelijk is toe te schrijven aan het relatief hoge vitamine C-gehalte.

De studie werd uitgevoerd bij meer dan 97.000 blanke personen. De deelnemers werden ingedeeld op basis van het genotype van de vitamine C-transporter (SLC23A1) rs33972313. Van hen hadden er 10.123 een coronaire hartziekte en 8477 personen overleden. Van het gros van de deelnemers was informatie beschikbaar over hun voedingspatroon en bij enkele personen was de vitamine C-concentratie bepaald.

Het SLC23A1 rs33972313 G-allel was geassocieerd met een 11% hogere vitamine C-spiegel in het bloedplasma. Personen met de hoogste inname van groenten en fruit hadden met 13% significant minder kans op een coronaire hartaandoening in vergelijking met personen die weinig groenten en fruit aten. Het algehele sterfterisico nam significant met 20% af onder invloed van een hoge groente- en fruitconsumptie. Personen met een genetisch hoge vitamine C-spiegel (25% hoger dan gemiddeld) hadden met 10% en 12% minder kans op respectievelijk een hartziekte en sterfte. Deze verschillen waren echter niet significant.

Opnieuw werd bevestigd dat een hoge consumptie van groente en fruit beschermt tegen hartaandoeningen en sterfte. Echter, op basis van de beschikbare resultaten kan niet met zekerheid geconcludeerd worden dat het vitamine C-gehalte hiervoor verantwoordelijk is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen