Visolie goed voor bloedvaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met visolie verbetert het endotheel dat de binnenkant van de bloedvaten bekleedt.

Aan de studie namen 84 personen met een licht verhoogde kans op hart- en vaatziekten deel. Ze kregen met een tussenperiode van acht weken achtereenvolgens een visoliesupplement of een placebo. Het supplement bestond uit 1,5 gram omega 3-visvetzuren (0,9 gram EPA en 0,6 gram DHA) en werd dagelijks gedurende acht weken gegeven. De placebo werd gedurende eenzelfde periode gegeven.

De concentratie van zogenaamde ‘endotheel progenitor cellen’ (EPC’s) nam significant toe onder invloed van visoliesuppletie. EPC’s spelen een rol bij het herstel van bloedvatepitheel. Het aantal zogenaamde ‘endotheel microdeeltjes’ (EMP’s) daalde na visoliesuppletie sterker dan na suppletie met de placebo. EMP’s zijn een biomarker voor beschadigd epitheel. Hoe hoger de concentratie van EMP’s in het bloed, hoe ernstiger het epitheel beschadigd is.

Al eerder werd aangetoond dat omega 3-visvetzuren een gunstige invloed hebben op risicofactoren voor hart- en vaatziekten waaronder de bloedvatfunctie, het vetspectrum, de bloeddruk en trombosevorming. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen