Visolie zinvol bij kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Patiënten met kanker kunnen baat hebben bij visolie. Dit concludeert diëtiste /onderzoeker Barbara van der Meij in haar proefschrift. 

Van der Meij bestudeerde de beschikbare literatuur over de effecten van voeding met extra omega 3-vetzuren bij patiënten met kanker. Zij keek daarbij naar gewichtsverlies, de kwaliteit van leven, complicaties en overlijden. Daarnaast onderzocht van der Meij de gegevens over het gewichtsverloop van longkankerpatiënten die behandeld werden met chemotherapie of bestraling. De patiënten werden in twee groepen verdeeld en kregen gedurende de behandelperiode drinkvoeding met en zonder omega 3-vetzuren.

Uit de literatuur bleek dat inname van extra omega 3-vetzuren een positief effect heeft op de  spierkracht en kwaliteit van leven, maar geen invloed heeft op het gewichtsverlies en de sterftekans. Het merendeel van de patiënten is al afgevallen op het moment dat de diagnose wordt gesteld en dit zet zich voort tijdens de behandeling. De gewichtsafname blijkt gepaard te gaan met een slechtere levenskwaliteit en een kortere levensduur, óók bij patiënten met overgewicht. Uit eigen onderzoek bleek dat de twintig patiënten die drinkvoeding met omega 3-vetzuren gebruikten, minder gewichtsverlies hadden en minder verlies van spiermassa dan de twintig patiënten die de drinkvoeding zonder omega 3-vetzuren kregen. Aan het einde van de behandelperiode waren de patiënten die drinkvoeding mét omega 3-vetzuren kregen actiever. Bovendien rapporteerden ze een betere kwaliteit van leven.

Van der Meij pleit voor een vervolgstudie waarbij de effecten worden onderzocht bij een grotere onderzoeksgroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen