Vitamine A bij radiotherapie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit de resultaten van een studie, uitgevoerd door wetenschappers van de University of Chicago Medical Center, bleek dat suppletie met vitamine A de symptomen van door radiotherapie veroorzaakte proctopathie significant verlaagde. Hierbij speelden de wondhelende effecten van vitamine A een mogelijke rol.
Proctopathie is een aandoening van de endeldarm en is een reële complicatie van bestraling van bijvoorbeeld kanker van de prostaat. Het begint met een onschuldige diarree, maar kan verergeren tot een constante pijn en bloedingen.
Het onderzoek betrof 19 patiënten die meer dan 6 maanden na bestraling van het bekken – in de meeste gevallen ter behandeling van ziekten van de prostaat - aanzienlijke symptomen van proctopathie vertoonden. Zij werden in twee willekeurige groepen verdeeld en gedurende 90 dagen dagelijks gesuppleerd met ofwel 10.000 IE vitamine A ofwel een placebo.
De vitamine A-groep liet bij 7 van de 10 patiënten verbetering van de rectale symptomen zien. In de placebogroep was dit bij 2 van de 9 patiënten het geval. Toen vervolgens 5 patiënten uit de placebogroep, die als gevolg van de placebobehandeling geen verbetering hadden laten zien, aansluitend werden behandeld met vitamine A toonden zij wel verbetering van de symptomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen