Vitamine A-werking ontrafeld bij TBC

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine A speelt een rol in de strijd tegen tuberculose (TBC). De vitamine kan de immuunrespons verbeteren bij een infectie met Mycobacterium tuberculosis. In de huidige studie werd het onderliggende werkingsmechanisme ontrafeld.

In de studie werd niet alleen de antimicrobiële werking van de actieve vitamine A-vorm (all-trans retinoïnezuur, ATRA) onderzocht, maar ook van de actieve vorm van vitamine D (calcitriol). Beiden blijken een ander werkingsmechanisme te hebben.

Calcitriol blijkt de werking van monocyten te stimuleren via een verhoogde expressie van de antimicrobiële peptide cathelicidine. Daarentegen verlaagt ATRA de cellulaire cholesterolconcentratie. Cholesterol is een voedingsbron van de M. tuberculosis. Door verlaging van de cholesterolconcentratie verbetert de immuunrespons onder invloed van vitamine A. Het gen NPC2 vervult hierin een sleutelrol. De expressie van dit gen blijkt lager in met TBC-geïnfecteerde monocyten in vergelijking met gezonde witte bloedcellen. 

Voor de vitamine A-gemedieerde antimicrobiële werking tegen M. tuberculosis is expressie van het gen NPC2 noodzakelijk. De regulatie van de cellulaire cholesterolconcentratie blijkt van belang voor de immuunrespons.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen