Vitamine B12 en foliumzuur voor peuters?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine B12 en foliumzuur op jonge leeftijd leidt tot een verlaging van de homocysteïnespiegel en heeft een gunstig effect op het metabolisme. Hiermee kan suppletie mogelijk de kans op hart- en vaatziekten op oudere leeftijd verkleinen.

Aan het onderzoek namen duizend peuters in een leeftijd van 6 tot 30 maanden deel. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld en kregen de combinatie vitamine B12 met foliumzuur, alleen vitamine B12, alleen foliumzuur of een placebo. De toediening geschiedde dagelijks gedurende zes maanden en bestond uit 1,8 mcg vitamine B12 en/of 150 mcg foliumzuur. Bij aanvang van de studie en na zes jaar werden bloedmonsters afgenomen.

Bij aanvang van het onderzoek had 32% van de peuters een tekort aan vitamine B12 en/of foliumzuur. Toen de kinderen in een leeftijd van 6 tot 9 jaar waren, werden opnieuw bloedmonsters geanalyseerd. Kinderen die het combi-supplement kregen, hadden ten opzichte van de placebo een significant lagere homocysteïnespiegel (gemiddeld 1,2 μmol/l) . 

Suppletie met vitamine B12 resulteerde bovendien in een lagere ratio leptine/adiponectine. Dit gold vooral voor kinderen met een groeiachterstand. Leptine wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd. Het wordt geproduceerd door vetcellen en geeft in het brein de mate van verzadiging aan. Adiponectine is een eiwit dat eveneens gemaakt wordt in vetcellen. Bij personen met overgewicht is de adiponectineconcentratie over het algemeen lager en een lage bloedspiegel van dit eiwit is geassocieerd met insulineresistentie.

Suppletie met vitamine B12 en foliumzuur op peuterleeftijd, bleek gunstige metabole effecten op latere kinderleeftijd, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen