Vitamine B12 mogelijk tegen dementie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een hoog vitamine B12-gehalte in het bloed lijkt het risico van dementie te verlagen.
Bij 1779 Amerikaanse Mexicanen werd het gehalte aan vitamine B12 en homocysteïne in het bloed gemeten. Of deze mannen dementie of een daaraan gerelateerde ziekte hadden, werd door experts vastgesteld via neuropsychologische en klinische onderzoeken.
Met behulp van een model werd het risico van dementie door een hoog homocysteïnegehalte geschat. Uit de resultaten bleek dat mannen met een hoog homocysteïnegehalte meer dan twee maal zoveel kans hadden om dementie te ontwikkelen.
Ook werd de invloed van vitamine B12 op de relatie tussen homocysteïne en dementie bepaald. Mannen met het laagste vitamine B12-gehalte (33% van de mannen) hadden meer dan 1,5 keer zoveel kans om dementie te ontwikkelen dan mannen met een gemiddeld gehalte. De mannen met het hoogste vitamine B12-gehalte hadden een significant lager risico van dementie en aanverwante ziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen