Vitamine B2 verlaagt bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met vitamine B2 kan effectief de bovendruk verlagen bij hypertensieve personen met het  MTHFR-677TT genotype. 

Aan de studie namen 91 personen met het MTHFR-677TT genotype deel. Ze werden in twee groepen verdeeld en kregen gedurende 16 weken dagelijks 1,6 mg vitamine B2 of een placebo. Bij aanvang van de studie had meer dan 60% van de deelnemers - ondanks behandeling met bloeddrukverlagende medicijnen - de streefwaarde van maximaal 140/90 mmHg niet bereikt.

Suppletie met vitamine B2 leidde tot een significante daling van de bovendruk met gemiddeld 5,6 mmHg. In de suppletiegroep daalde de bovendruk van gemiddeld 142 mmHg tot 137 mmHg, in de placebogroep bleef de bovendruk gelijk met een gemiddelde van 144 mmHg. Suppletie leidde niet tot een significante afname van de onderdruk.

Vitamine B2 is een cofactor van het enzym MTHFR. Suppletie met de vitamine heeft bij personen met het MTHFR-677TT genotype meer effect dan behandeling met bloeddrukverlagende medicijnen. Eenzelfde resultaat werd gevonden in een eerdere studie waaraan personen met dit genotype deelnamen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen