Vitamine B6 en C van invloed op borstkankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen met overgewicht die via de voeding meer dan de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6 en C binnenkrijgen, hebben mogelijk minder kans op borstkanker.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van de Koreaanse Genome and Epidemiology Study (KoGES) en de Health Examinee Study. In de analyse werden de gegevens van meer dan 40.000 vrouwen vanaf een leeftijd van 40 jaar meegenomen. De vrouwen hadden bij aanvang van het onderzoek geen kanker. Ze werden op basis van hun BMI in groepen ingedeeld. Er was sprake van overgewicht bij een BMI vanaf 25 kg/m2. Op basis van voedingsvragenlijsten werd de inname van vijftien verschillende micronutriënten geschat. 

Na correctie voor beïnvloedende factoren werd bij de vrouwen geen verband gezien tussen de inname van micronutriënten en het risico op borstkanker. Tot de beïnvloedende factoren behoorden de mate van lichamelijke activiteit, alcoholconsumptie, het aantal bevallingen, leeftijd tijdens de bevallingen, de duur van borstvoeding en het gebruik van hormoonsuppletie na de menopauze. Wanneer echter rekening gehouden werd met het lichaamsgewicht, bleek dat te zware vrouwen met een hoge inname van vitamine B6 en C significant minder kans hadden op het krijgen van borstkanker. Een inname van vitamine C boven de aanbevolen hoeveelheid ging gepaard met een significante risicoreductie van 46%. Voor vitamine B6 bedroeg deze risicoreductie 52%. 

Een hogere inname van vitamine C en B6 met de voeding en eventueel met supplementen dan de aanbevolen hoeveelheid, is bij te zware vrouwen gerelateerd aan een lager risico op borstkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen