Vitamine B6 verlaagt risico hart- en vaatziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een lage vitamine B6-spiegel gaat gepaard met een groter risico van hart- en vaatziekten. Onderzoekers van de Tufts University in Boston deden daarom onderzoek naar het cardioprotectieve effect van vitamine B6, onafhankelijk van de homocysteïnespiegel.
De wetenschappers voerden een cross-sectioneel onderzoek uit onder 1200 oudere Puerto-Ricanen (45 tot 75 jaar oud) die in de staat Massachusetts woonden. Ze stelden in het bloed de waarden vast van pyridoxal-5-fosfaat (P5P, de bioactieve vorm van vitamine B6), C-reactief proteïne (CRP, een ontstekingsmarker) en urinair 8-hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG, een marker voor oxidatieve schade aan DNA).
Er bleek een sterke en significante dosisgerelateerde relatie te bestaan tussen de P5P- en CRP-spiegel. Naarmate de P5P-spiegel steeg, daalde de CRP-waarde. Hetzelfde gold voor de concentratie 8-OHdG, hoewel deze relatie niet significant was. Na correctie voor de homocysteïnespiegel bleven deze relaties bestaan. Daarnaast bestond er een significant verband tussen een lage B6-spiegel en metabool syndroom, obesitas en diabetes.
Een lage concentratie vitamine B6 in het bloed gaat gepaard met ontstekingsreacties, meer oxidatieve stress en metabole aandoeningen. Vitamine B6 is dus niet alleen via de homocysteïnespiegel van invloed op het risico van hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen