Vitamine C bij bronchoconstrictie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met inspanningsgerelateerde bronchoconstrictie of luchtwegklachten kunnen baat hebben bij vitamine C-suppletie.

In de review werden de resultaten van negen studies geanalyseerd. Het betrof drie studies met personen met inspanningsgebonden bronchoconstrictie, vijf studies met proefpersonen die blootgesteld werden aan hevige inspanning en een studie waaraan wedstrijdzwemmers met luchtwegklachten deelnamen.

Uit de resultaten van de drie studies met personen met bronchoconstrictie bleek dat vitamine C-suppletie de afname van de FEV1 (een longfunctie-parameter) na inspanning met bijna 50% significant kon tegengaan. Bepaling van de FEV1, een maat voor de longfunctie waarbij de proefpersoon binnen één seconde een zo groot mogelijk volume moet uitademen, is de standaardindicatie voor het vaststellen van vernauwing van de bronchiën na inspanning. Uit de vijf studies waarbij de proefpersonen zware fysieke inspanning moesten leveren bleek dat suppletie het risico van luchtwegklachten met 52% significant kon verkleinen. Uit de studie met de mannelijke wedstrijdzwemmers bleek dat vitamine C-suppletie de duur van luchtwegklachten met de helft kon verminderen. In de studies werd de vitamine toegediend in een eenmalige of dagelijkse dosis tussen 0,5 en 2 gram.

In vervolgstudies moet het effect van suppletie met de antioxidant verder worden onderzocht bij personen met inspanningsgerelateerde bronchoconstrictie. De onderzoekers stellen voor dat het daarbij van belang is om ook naar andere uitkomstmaten te kijken dan alleen naar de FEV1. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen