Vitamine C-dosis bij kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Voor de behandeling van therapieresistente kanker is een dosis tussen 70 en 80 g/m2 intraveneus toegediend veilig en goed te verdragen. Dit blijkt uit een studie waarin de farmacokinetische eigenschappen van vitamine C werden bepaald.

Het betrof een fase 1 klinische studie waarin de veiligheid en verdraagzaamheid van een hoge dosis vitamine C als monotherapie bij therapieresistente tumoren werd onderzocht. Er werden vijf cohorten met drie patiënten opgezet. De patiënten kregen intraveneus vitamine C toegediend gedurende vier opeenvolgende dagen tijdens een periode van vier weken. Gestart werd met een dosis van 30 g/m2. In opeenvolgende cohorten werd de dosis met telkens 20 g/m2 verhoogd tot de maximaal verdraagzame dosis.

De halfwaardetijd en klaringswaarden waren voor alle patiënten en alle cohorten gelijk met respectievelijk 2 uur en 21 dl/uur m2. De bloedconcentratie van vitamine C nam evenredig toe met een verhoging van de dosis tussen 0 en 70 g/m2. Bij een dosis van 70 g/m2 werd de maximale bloedconcentratie bereikt van 49 mM. Bij een dosis van 70, 90 en 110 g/m2 werd de concentratie gehandhaafd gedurende vijf tot zes uur op een waarde van 10 tot 20 mM. Alle dosissen werden goed verdragen. Er werden geen objectief meetbare antitumoreffecten gezien.

Het onderzoeksteam wil in een fase 2 studie onderzoeken of met de aanbevolen dosis tussen 70 en 80 g/m2 betere resultaten worden bereikt bij de behandeling van kanker in vergelijking met lagere doseringen.   

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen