Vitamine C in sinaasappelsap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer we sinaasappelsap in een pak of bereid uit een concentraat in de koelkast willen bewaren, dan is het beter om het eerste te gebruiken als we optimaal van het antioxidatieve effect willen profiteren.
Sinaasappelsap gemaakt van een ingevroren concentraat heeft op de dag van bereiding een hoger gehalte aan vitamine C dan een kant-en-klaar gekoelde verpakking. Maar na acht dagen bewaren neemt de concentratie echter significant af. Dit is de conclusie van een klein Amerikaans onderzoek.
Het onderzoek is gedaan tussen een pak sinaasappelsap uit de koeling (gekoeld sap) en sinaasappelsap dat is verkregen door een bevroren concentraat (concentraat) aan te maken met water.
De proefpersonen waren zes gezonde, niet-rokende, jonge vrouwelijke vrijwilligers. Tijdens het onderzoek mochten ze blijven eten zoals ze gewend waren maar ze mochten geen vitaminesupplementen gebruiken. Er werd tweemaal een achtdaags onderzoek uitgevoerd. Op dag één kregen ze na twaalf uur vasten een groot glas van het concentraat. Hierna werd deze bewaard bij 4ºC. Na acht dagen werd van deze drank weer een groot glas gedronken. Bloedmonsters werden genomen voor het drinken en precies één en twee uur daarna. Vervolgens werd dit onderzoek herhaald met het gekoelde sap.
Gekeken werd naar de hoeveelheid vitamine C in de dranken, de hoeveelheid in het bloed en de hoeveelheid lipideperoxiden, een maat voor oxidatieve stress, evenens in het bloed.
Aan het begin bevatte het gekoelde sap significant 40% minder vitamine C dan de vers bereide drank van het concentraat. Maar terwijl de hoeveelheid vitamine C van het gekoelde sap tijdens het onderzoek vrijwel gelijk bleef, bleek dat de hoeveelheid vitamine C van het concentraat significant was afgenomen na acht dagen bewaren. Voor het gekoelde sap waren de waarden 69 tegen 64 mg per glas en voor het concentraat 117 mg tegen 89 mg per glas.
De aanbeveling is dus om of het concentraat vers aan te maken en direct te gebruiken of in geval van bewaren in de koelkast een kant-en-klaar pak sinaasappelsap te kopen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen