Vitamine C in sondevoeding onvoldoende

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Ernstig zieken, gewonden en personen met brandwonden hebben baat bij een hoge dosis vitamine C. De vitamine C-dosis die deze personen via sondevoeding binnenkrijgen blijkt onvoldoende.

Vitamine C is een sterke antioxidant en een cofactor voor diverse enzymen. Gemiddeld bestaat de lichaamsvoorraad uit 1,5 gram vitamine C. Hiervan wordt dagelijks zo’n 3% tot 4% (40-60 mg) verbruikt. Personen met een ernstig trauma hebben een sterke daling van de vitamine C-concentratie in het bloedplasma.

Op basis van beschikbare farmacokinetische gegevens is de gebruikelijke vitamine C dosis van 100 tot 200 mg per dag in sondevoeding voldoende voor patiënten in een stabiele situatie. Bij personen met ernstig letsel is dit echter ver ondermaats en is een hoge dosis van 3 gram per dag noodzakelijk.

Het is duidelijk dat een enkele aanbeveling niet afdoende is voor alle patiëntencategorieën. Toediening van een hoge dosis vitamine C is het overwegen waard bij patiënten met een ernstig trauma en een toename van oxidatieve stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen