Vitamine C in sondevoeding onvoldoende

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ernstig zieken, gewonden en personen met brandwonden hebben baat bij een hoge dosis vitamine C. De vitamine C-dosis die deze personen via sondevoeding binnenkrijgen blijkt onvoldoende.

Vitamine C is een sterke antioxidant en een cofactor voor diverse enzymen. Gemiddeld bestaat de lichaamsvoorraad uit 1,5 gram vitamine C. Hiervan wordt dagelijks zo’n 3% tot 4% (40-60 mg) verbruikt. Personen met een ernstig trauma hebben een sterke daling van de vitamine C-concentratie in het bloedplasma.

Op basis van beschikbare farmacokinetische gegevens is de gebruikelijke vitamine C dosis van 100 tot 200 mg per dag in sondevoeding voldoende voor patiënten in een stabiele situatie. Bij personen met ernstig letsel is dit echter ver ondermaats en is een hoge dosis van 3 gram per dag noodzakelijk.

Het is duidelijk dat een enkele aanbeveling niet afdoende is voor alle patiëntencategorieën. Toediening van een hoge dosis vitamine C is het overwegen waard bij patiënten met een ernstig trauma en een toename van oxidatieve stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen