Vitamine D bij chronische rugpijn

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voor patiënten met chronische rugklachten kan suppletie met vitamine D, om een tekort aan deze vitamine te herstellen, tot opzienbarende resultaten leiden. Er treedt namelijk een vermindering van de pijn op of laat deze zelfs geheel verdwijnen. Dit kan een sterke verbetering van de kwaliteit van leven betekenen. Dat wordt geconcludeerd naar aanleiding van een review van 6 casestudies, uitgevoerd door een arts die was verbonden aan de University of Alberta in Canada. Het gunstige effect van vitamine D-suppletie bleek ook op te gaan voor patiënten bij wie een eerdere operatieve ingreep geen uitkomst had geboden.
Alle casestudies betroffen patiënten die de praktijk bezochten voor chronische rugklachten, met soms ernstige en invaliderende pijn. Twee van hen hadden ter behandeling van de pijn eerder een operatieve ingreep ondergaan. Dit echter zonder succes. De behandelend arts schreef alle patiënten gedurende 3 tot 6 weken dagelijks 1.000 tot 5.000 IE vitamine D voor.
Dit leidde er bij 4 van de 6 patiënten toe dat de chronische rugpijn volledig verdween. Nadat de suppletie was beëindigd kwam bij één van hen de pijn echter weer terug, maar toen opnieuw vitamine D werd genomen verdween deze weer. De pijn van de overige 2 patiënten werd beduidend minder maar pijnmedicatie bleef nodig.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen