Vitamine D en maculadegeneratie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen met een vitamine D-tekort hebben een verhoogde kans op leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD).

Er werd gebruikgemaakt van gegevens van de Carotenoids in Age-Related Eye Disease Study (CAREDS) waaraan meer dan negenhonderd vrouwen in de leeftijd van 54 tot 75 jaar deelnamen. Van de vrouwen was de vitamine D-status bekend. Tevens werden polymorfismen van genen bepaald die een verhoogd risico van AMD geven. Tot de referentiegroep behoorden vrouwen met een optimale vitamine D-spiegel (>75 nmol/l) en niet-dragers van risico-allelen.

Van de 913 deelnemende vrouwen werd er bij 550 vrouwen een adequate vitamine D-spiegel (>50 nmol/l) vastgesteld, 275 vrouwen hadden een suboptimale vitamine D-status (tussen 30 en 50 nmol/l) en 88 vrouwen hadden een vitamine D-tekort (<30 nmol/l).

Vrouwen met een vitamine D-tekort, dan wel een suboptimale vitamine D-spiegel, hadden met respectievelijk 2,6 en 1,5 keer meer kans op AMD in vergelijking met de referentiegroep. Vrouwen met een vitamine D-deficiëntie én twee risico-allelen voor CFH Y402H hadden met bijna zeven maal significant meer kans op AMD. De genvariant van het CFH-gen is sterk gerelateerd aan maculadegeneratie. Het CFH-gen codeert voor het CFH-eiwit dat betrokken is bij de immuunrespons.

Het beschermend effect van vitamine D bij maculadegeneratie wordt mogelijk bewerkstelligd doordat de vitamine schadelijke immuunreacties in de ogen kan onderdrukken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen