Vitamine D en multiple sclerose

Bij personen met multiple sclerose (MS) blijkt een lage vitamine D-spiegel in het beginstadium van de ziekte een risicofactor voor een snelle progressie van de aandoening.

Bij 465 patiënten met MS die deelnamen aan een studie met het medicijn interferon beta-1b werd de vitamine D-spiegel bepaald. De patiënten werden gedurende vijf jaar gevolgd. In die periode werden MRI-scans gemaakt waarmee beschadigingen in de hersenen konden worden vastgesteld.

Een hogere vitamine D-spiegel was gerelateerd aan een verminderde ziekteactiviteit en progressie van de aandoening. Een toename van de vitamine D-spiegel met 50 nmol/l gedurende het eerste jaar na de diagnosestelling ging gepaard met een significant lager risico (57%) op nieuwe hersenbeschadigingen en regressie van de aandoening. Ook was de jaarlijkse toename van de omvang van zogenaamde T2 laesies – zichtbaar als heldere spots op een MRI-scan – met 25% significant minder. Bovendien was het jaarlijks verlies van hersenvolume met 0,4% minder.

Een lage vitamine D-spiegel in het beginstadium van MS is een voorspeller voor het beloop van de aandoening.

Vitamine D en Multiple Sclerose

Suppletie met vitamine D heeft mogelijk een preventief effect op de ontwikkeling van multiple sclerose (MS) en kan mogelijk een goede aanvulling zijn in de behandeling van deze ziekte.
Dit bleek uit een literatuurstudie van onderzoeken waarbij de rol van vitamine D in de preventie en behandeling van patiënten met MS werd bestudeerd. Verschillende medische databases werden van 1966 tot 2006 doorzocht op relevante artikelen. Ook de veelgebruikte referenties werden in de literatuurstudie opgenomen.
Uit de resultaten van een studie waarbij een groot aantal mensen gedurende langere tijd werd gevolgd bleek dat suppletie met vitamine D verband hield met een 40% lager risico van de ontwikkeling van MS. Vier kleinere ongecontroleerde studies toonden aan dat suppletie met vitamine D de bij MS optredende exacerbaties van symptomen verminderde. Uit een studie met muizen bleek dat suppletie met vitamine D een preventief effect had op de ontwikkeling en progressie van een dierlijk model van MS.