Meer diversiteit, meer junk en minder gezondheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Door de gezondheidsautoriteiten wordt benadrukt vooral divers te eten. Maar nu laat Amerikaans onderzoek zien dat hoe diverser men zijn voedingsmiddelen kiest, des te meer én des te ongezonder men eet. Het bleek namelijk dat grotere diversiteit vaak een keuze betekende voor meer junkfood. Een belangrijke bijkomende uitkomst van het onderzoek was dat hoe minder divers iemand at en dus over het algemeen voor gezondere voedingsmiddelen koos dan 25% minder kans heeft op het ontwikkelen van ouderdomsdiabetes.

In de nieuwe studie werden door onderzoekers van de University of Texas en Tufts University de gegevens van het eetpatroon geanalyseerd van  6814 mensen. Zo telden zij het aantal voedingsmiddelen dat per week werd geconsumeerd, hoeveel calorieën die voedingsmiddelen leverden en de hoeveelheid vezels, zout en schadelijke transvetzuren die voedingsmiddelen bevatten.

Na dit gedurende tien jaar gemeten te hebben bleek dat de mensen die een voedingspatroon hadden met de hoogste voedingswaarde 25% minder kans hadden op het ontwikkelen van ouderdomsdiabetes. Wat de onderzoekers niet verwacht hadden was dat meer diversiteit in de voeding een omgekeerde rol speelde, namelijk dat dit niet bijdroeg tot een grotere gezondheid, om de doodeenvoudige reden dat over het algemeen meer diversiteit meer junkfood betekende. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen