Vitamine D gunstig voor ontwikkeling immuunsysteem

Uit de resultaten van een studie onder 2969 Finse vrouwen bleek dat het risico van zwangerschapsvergiftiging significant was verlaagd onder de vrouwen die tijdens het eerste levensjaar waren gesuppleerd met vitamine D. De vrouwen waren vanaf hun geboortejaar (1966) tot 2007 gevolgd.
Bij 2,3% van hen ontwikkelde zich tijdens de eerste zwangerschap zwangerschapsvergiftiging. Hierbij bleek dat de met vitamine D gesuppleerde vrouwen een 50% kleinere kans liepen op zwangerschapsvergiftiging vergeleken met degenen die tijdens hun eerste levensjaar geen vitamine D hadden gekregen. Ook na correctie van de gegevens voor sociale klasse, de gezondheid en het lichaamsgewicht bij de eigen geboorte, de zwangerschapsleeftijd, ziekenhuisopname en het optreden van zwangerschapshypertensie bij de moeders van de deelnemende vrouwen, was dit risico nog met de helft verlaagd.
In combinatie met de eerdere observaties dat vitamine D-suppletie het risico van diabetes type-1 verlaagt, suggereren de bevindingen dat de vitamine D-inname tijdens de eerste kinderjaren van invloed is op de reacties van het immuunsysteem op latere leeftijd.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+