Vitamine D moeder beschermt kind tegen suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding van moeder beschermt kind tegen suikerziekteWanneer een zwangere vrouw vitamine D-rijke voeding gebruikt, dan beschermt zij de baby tegen het ontwikkelen van insuline-afhankelijke suikerziekte. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Colorado in Denver onder leiding van dr. Jill Morris.

In de studie werd onderzocht of vitamine D, omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap de auto-immuunreactie van kinderen beïnvloedden. Bij 233 kinderen die meededen aan de Diabetes Autoimmunity Study in the Young (DAISY) werd aan de moeders via een standaardlijst gevraagd naar hun voedingsgewoonten en het supplementgebruik tijdens de zwangerschap.

Na vier jaar bleek dat wanneer de moeder veel vitamine D via de voeding gebruikte de kans op auto-antistoffen bij de kinderen daalde. Van de kinderen die suikerziekte ontwikkelden, bleken de moeders dagelijks bijna 167 IE vitamine D gebruikt te hebben. Van de kinderen zonder aandoening hadden de moeders meer dan 252 IE vitamine D gebruikt. Opvallend was dat er geen effect was op de autoantistoffen door de inname van vitamine D via supplementen en de inname van omega 3- en omega 6-vetzuren. Waarom dit zo is, is nog onduidelijk.

Insuline-afhankelijke suikerziekte ontstaat als de zogenoemde eilandjes van Langerhans in de alvleesklier worden beschadigd door eigen antistoffen, een zogenoemde auto-immuunreactie. De eilandjes van Langerhans produceren insuline.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen