Vitamine D-productie in gedrang door zonnebrandcrème

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Als het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inzake gebruik van zonnebrandcrèmes wordt opgevolgd, komt de vitamine D-productie in het gedrang.

Bij 37 vrijwilligers met een licht huidtype werd het effect van de hoeveelheid zonnebrandcrème op de vitamine D-concentratie gemeten. De vrijwilligers smeerden hun bovenlichaam (ongeveer 25% van het huidoppervlakte) in met een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 8 in een hoeveelheid van aanvankelijk 0 mg per cm2. Na 20 minuten werden ze blootgesteld aan een gestandaardiseerde hoeveelheid UVB-straling. Deze procedure werd met tussenpozen van 2 tot 3 dagen herhaald voor een hoeveelheid zonnebrandcrème van 0,5; 1; 1,5 en 2 mg per cm2.

De vitamine D-concentratie nam exponentieel af bij een toename van de dikte van de laag zonnebrandcrème. De vitamine D-concentratie nam significant toe na blootstelling aan UVB-straling, behalve bij een dikte van 2 mg/cm2.

De aanbevolen dosering van zonnebrandcrèmes is 2 mg/cm2. Uit de resultaten blijkt dat hierdoor de vitamine D-productie in het gedrang kan komen. De onderzoekers adviseren een herziening van de richtlijnen voor het gebruik van zonnebrandcrèmes.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen