Vitamine D-status beïnvloedt sterftekans

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij een hogere vitamine D-spiegel neemt de overlijdenskans af. Een optimale vitamine D-spiegel ligt tussen 75 en 87,5 nmol/L. Dit blijkt uit een meta-analyse.

In medische databanken waaronder PubMed en EMBASE werd gezocht naar relevante studies waarin de relatie tussen sterfte en de vitamine D-spiegel was onderzocht. Uiteindelijk werden 11 studies in de analyse meegenomen met een totaal van bijna 60.000 proefpersonen.

Personen met de hoogste vitamine D-spiegel hadden in vergelijking met personen met een slechte vitamine D-status met 29% significant minder kans om te overlijden. Bij een toename van de vitamine D-spiegel met 12,5; 25 en 50 nmol/L nam het sterfterisico met respectievelijk 14%, 23% en 41% significant af. Bij een vitamine D-spiegel boven 87,5 nmol/L werd verder geen reductie van de sterftekans gezien.

Hoewel het geen lineair verband betrof kan gesteld worden dat bij een toename van de vitamine D-spiegel de kans op sterfte afneemt. Een optimale vitamine D-status bevindt zich tussen 75 en 87,5 nmol/L.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen