Vitamine D-status gerelateerd aan glaucoom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er blijkt een omgekeerd verband tussen de vitamine D-spiegel en het risico op glaucoom. Bij glaucoom is de oogzenuw aangetast en is bijna altijd sprake van een verhoogde intra-oculaire druk (oogboldruk). Het gezichtsvermogen gaat hierdoor achteruit.

Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van meer dan 15.000 bezoekers aan een universitair ziekenhuis. Bij de deelnemers werd de oogboldruk gemeten en de vitamine D-spiegel bepaald. 

Er werd een omgekeerde dosisresponsrelatie gezien tussen de vitamine D-status en de oogboldruk. Personen met een adequate vitamine D-spiegel van minimaal 75 nmol/l, hadden met 28% significant minder kans op een verhoogde oogboldruk ten opzichte van deelnemers met een inadequate vitamine D-status (50-72,5 nmol/l). Een vitamine D-spiegel van minimaal 75 nmol/l verlaagde het risico op een verhoogde intra-oculaire druk met bijna de helft ten opzichte van een vitamine D-tekort (<50 nmol/l). De relatie was het duidelijkst voor mannen en personen jonger dan 65 jaar.

Eem vitamine D-tekort kan mogelijk door een toename van inflammatie en oxidatieve stress de oogboldruk verhogen met glaucoom tot gevolg. Volgens de wetenschappers kan het zinvol zijn de oogboldruk te meten bij personen met een vitamine D-tekort.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen