Vitamine D-suppletie effectief bij autisme

[Study linking vitamin D to autism retracted over reliability issues]

Suppletie met vitamine D kan symptomen van een autisme spectrum stoornis significant verminderen.

Aan de gerandomiseerde, klinische studie namen 109 kinderen met autisme deel. Ze waren in de leeftijd van drie tot tien jaar. De kinderen werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen gedurende vier maanden dagelijks vitamine D3 of een placebo. De dagelijkse vitamine D-dosis bedroeg 300 IE per kilogram lichaamsgewicht met een maximum van 5000 IE per dag. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werd de vitamine D-spiegel bepaald. Met behulp van diverse gevalideerde vragenlijsten werd de ernst van symptomen van autisme vastgesteld.

Onder invloed van suppletie met vitamine D werd er een significante afname gezien van autistische kenmerken. Dit was niet het geval bij de kinderen die de placebo kregen. Het supplement werd goed verdragen en leidde niet tot bijwerkingen.

Hoewel al eerder een verband aangetoond werd tussen een lage vitamine D-spiegel en autisme, is dit de eerste gerandomiseerde klinische studie die een positief effect laat zien van vitamine D-suppletie bij autisme. Suppletie is een veilige en effectieve manier om bij kinderen symptomen van een autisme spectrum stoornis te verminderen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+