Vitamine D-tekort: risico voor atherosclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan vitamine D is een onafhankelijke risicofactor voor het ontstaan van atherosclerose, zo blijkt uit een presentatie tijdens het jaarcongres van de American College of Cardiology.

Wetenschappers onderzochten bij bijna 1500 patiënten de vitamine D-status. Bij een concentratie lager dan 50 nmol/l was sprake van een tekort. Van een ernstig vitamine D-tekort was sprake bij een concentratie van minder dan 25 nmol/l. Aan de hand van een coronaire angiografie werd de ernst van atherosclerose vastgesteld en gerelateerd aan de vitamine D-status.

Bij 70% van de patiënten was sprake van een vitamine D-tekort. Een tekort was gerelateerd aan een hogere prevalentie van een coronaire hartaandoening. Patiënten met een lage vitamine D-spiegel hadden significant meer kans op atherosclerose in de kransslagaders. Ook hadden ze 20% meer kans op een ernstige vorm van atherosclerose. Patiënten met een ernstig vitamine D-tekort (<25 nmol/l) hadden in vergelijking met personen met een normale vitamine D-spiegel bijna tweemaal zoveel kans op atherosclerose in de kransslagaders.

Vitamine D vermindert ontstekingsprocessen die ten grondslag liggen aan hart- en vaataandoeningen. Er is echter nog weinig bekend over het exacte werkingsmechanisme bij cardiovasculaire aandoeningen. Ook is nog weinig bekend over het effect van vitamine D-suppletie bij de preventie van hart- en vaatziekten. De wetenschappers willen dit in een vervolgstudie verder onderzoeken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen