Vitamine D verbetert kwaliteit van leven

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) hebben baat bij suppletie met vitamine D. PDS wordt gekenmerkt door buikpijn in combinatie met een wisselend ontlastingpatroon, winderigheid, diarree en/of obstipatie en andere maagdarmsymptomen.

Aan de studie namen 51 personen met PDS deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen gedurende twaalf weken dagelijks 3000 IE vitamine D, eenzelfde hoeveelheid vitamine D met probiotica (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterie bifidum en Bifidobacterie animalis) of een placebo. Voor aanvang van de studie was bij de deelnemers de vitamine D-status bepaald. Aan de hand van een vragenlijst werden de klachten van PDS vastgesteld.

Het merendeel van de deelnemers had bij aanvang van de studie een vitamine D-tekort (<50 nmol/l). Bij personen met obstipatie bedroeg dit percentage 82% en bij personen met diarreeklachten was dit bij 70% het geval. Suppletie leidde tot een significante toename van de vitamine D-status. Hoewel er onder invloed van suppletie geen significante verbetering van symptomen optrad, was een adequate vitamine D-spiegel wel gerelateerd aan een betere kwaliteit van leven.

Bij personen met PDS is vaak sprake van een vitamine D-tekort. Suppletie met de vitamine kan de levenskwaliteit van deze personen verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen