Vitamine D verlaagt sterfterisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met vitamine D verlaagt het risico op vroegtijdige sterfte, zo blijkt uit een meta-analyse.

Voor de meta-analyse werden gerandomiseerde, klinische studies geselecteerd uit de periode 1983 tot 2022. In de studies werd het effect van vitamine D-suppletie op algehele sterfte, cardiovasculaire sterfte en de kans op hart- en vaatziekten vergeleken met een placebo of geen behandeling. In totaal werden tachtig studies geselecteerd met meer dan 163.000 proefpersonen. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 66 jaar. 

Vitamine D-suppletie verlaagde het algeheel sterfterisico significant met 5%. De kans op cardiovasculaire sterfte was niet significant kleiner door suppletie. Dit gold wel voor sterfte als gevolg van andere aandoeningen. Er werd geen effect gezien van suppletie op het risico van hart- en vaataandoeningen. 

De resultaten van de meta-analyse tonen dat vitamine D-suppletie het risico op sterfte verlaagt. Er werd geen reductie gezien van hart- en vaataandoeningen en overlijden als gevolg hiervan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen