Vitamine D vermindert botbreuken

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vier maanden suppletie met 100.000 IE vitamine D voorkomt botbreuken.
In een dubbelblind placebogecontroleerde studie werden 2037 Britse mannen en 649 vrouwen tussen de 65 en 85 jaar oud die zelfstandig woonden, onderzocht. Zij kregen gedurende vijf jaar, om de vier maanden een capsule met 100.000 IE vitamine D3 (cholecalciferol) of een placebo. De deelnemers kregen dus in totaal vijftien capsules. 100.000 IE in vier maanden komt overeen met 800 IE per dag. De ADH in Nederlandis 200 IE.
In vijf jaar hadden 268 deelnemers een botbreuk opgelopen. Na berekening bleek dat in de vitamine D-groep het risico van elke eerste breuk 22% was afgenomen vergeleken met de placebogroep. Het risico van een eerste breuk van heup, pols, onderarm of ruggenwervel, de gebruikelijke breukplaatsen bij botontkalking, was met 33% afgenomen. In de vitamine D-groep bleek ook het sterftecijfer 12% lager in vergelijking met de placebogroep. De resultaten tussen mannen en vrouwen waren hetzelfde.
Elke vier maanden een supplement met 100.000 IE vitamine D lijkt een veilige, effectieve en goedkope manier om het aantal botbreuken bij mannen en vrouwen boven de 65 te verminderen, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen