Invloed van omega-3 op botdichtheid?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het effect van suppletie met omega 3-vetzuren op de botdichtheid is dubieus maar kan voor sommige groepen zinvol zijn, zo blijkt uit een review.

Voor de review werden relevante onderzoeken geselecteerd uit de databanken PubMed, Web of Science en EBSCO databank. Het betrof negentien gerandomiseerde studies met in totaal 2546 proefpersonen. De suppletieduur van de studies varieerde van 3 tot 24 maanden. Er werd gesuppleerd met verschillende doses van de omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA), docosapentaeenzuur (DPA) en/of alfalinoleenzuur (ALA). 

Omega 3-suppletie algemeen leidde tot een significante toename van de bloedspiegels van deze vetzuren. Suppletie was niet significant van invloed op de botmineraaldichtheid. Wanneer echter gekeken werd naar subgroepen, bleek dat suppletie gepaard ging met een significant hogere botdichtheid van de heup bij vrouwen, bij personen jonger dan zestig jaar en bij personen van Oosterse afkomst. Suppletie met omega 3-vetzuren had geen significante invloed op biomarkers voor de botstofwisseling zoals N-telopeptides van type I collageen (NTx-1), C-terminal telopeptide van type I collageen (CTx1) en alkalische fosfatase. Ook was suppletie niet significant van invloed op de calcium- en vitamine D-spiegels en op de ontstekingsmarkers IL-6 en CRP

Eerdere studies lieten geen eenduidige resultaten zien van het effect van omega 3-vetzuren op de botdichtheid. De huidige review bevestigt dit, maar concludeert dat bepaalde doelgroepen baat kunnen hebben bij suppletie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen