Vitamine D zinvol bij overgang

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De laatste jaren is er toenemend bewijs voor een rol van vitamine D tijdens de overgang en na de menopauze. Ook met betrekking tot urogenitale klachten in deze periodes.

Voor de review werden uit de medische databanken PubMed en Web of Science relevante studies geselecteerd. Vitamine D-suppletie blijkt gunstige effecten te hebben op urogenitale klachten van vrouwen tijdens de overgang en na de menopauze. Zo heeft suppletie positieve effecten op verschillende aspecten zoals vaginale pH, droogheid, seksueel functioneren, libido en is het in verband gebracht met minder urineweginfecties. Op de urogenitale organen zoals de blaas en geslachtsorganen zijn vitamine D-receptoren geïdentificeerd. Dit kan de werking van vitamine D verklaren. Daarnaast speelt vitamine D een cruciale rol bij het ondersteunen van de immuunfunctie van het lichaam.

De resultaten van de review suggereren dat vitamine D-suppletie urogenitale klachten tijdens de overgang en na de menopauze kan verlichten. In vervolgstudies moet de optimale dosis, suppletieduur en langetermijneffecten nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen