Vitamine E-absorptie en weefselconcentratie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De opname van d-alfatocoferol (vitamine E) in weefsels is slechter naarmate de vetzuurconcentratie in het bloed hoger is.

Er namen 41 mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 82 jaar deel aan de studie. Gedurende vijf dagen kregen de deelnemers voeding met een gestandaardiseerde hoeveelheid vitamine E van 9,2 mg d-alfatocoferol per dag. Vervolgens kregen ze na twaalf uur vasten een ontbijt dat bestond uit 120 gram groene bladgroenten met 4,7 mg gelabelde vitamine E. Voor het ontbijt en na 24, 48 en 72 uur werden bloedmonsters afgenomen.

Er werd geen verschil gezien tussen mannen en vrouwen en tussen de jongere en oudere personen voor wat betreft het tijdstip waarop de maximale vitamine E-concentratie in het bloedplasma werd bereikt (na gemiddeld 12 uur) en de hoeveelheid vitamine E die geabsorbeerd werd (gemiddeld 24%). Wel zagen de onderzoekers dat vitamine E langer in de bloedbaan bleef bij personen met een hogere vetzuurconcentratie.

Volgens de wetenschappers is bepaling van de vitamine E-status in het bloed onbetrouwbaar en zegt het weinig over de weefselconcentratie. Bovendien zagen ze dat de weefselabsorptie van vitamine E slechts 24% bedroeg. Dit is veel lager dan de eerder geschatte absorptie van 81%. Tenslotte kan een hoge vetzuurconcentratie de absorptie nadelig beïnvloeden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen