Vitamine E gunstig bij leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine E verbetert diverse leverparameters bij personen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

Voor de meta-analyse doorzochten de Japanse wetenschappers de medische databanken PubMed, Medline, Cochrane Library Full Text Database en de Japanse databank Igaku Chuo Zasshi. Er werden vijf gerandomiseerde klinische studies geschikt bevonden.

Suppletie met vitamine E leidde bij personen met NAFLD tot een significante afname van de leverenzymwaarden aspartaat-aminotransferase (ASAT) met gemiddeld 19 U/L, alanine-aminotransferase (ALAT) met 29 U/L en alkalische fosfatase (AF) met 10 U/L. Tevens werd onder invloed van vitamine E-suppletie een significante afname van leververvetting (steatose) gezien van gemiddeld 0,5 U/L, inflammatie met 0,2 U/L en beschadiging van levercellen met gemiddeld 0,3 U/L. Dit was niet het geval bij personen die niet met de vitamine gesuppleerd werden. Vitamine E bleek ook effectief bij personen met niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), een ernstig stadium van NAFLD.

De resultaten van de meta-analyse onderschrijven de bevindingen uit eerdere studies waaruit reeds bleek dat vitamine E-suppletie zinvol is bij personen met NAFLD/NASH.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen