Vitamine E gunstig bij prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine E blijkt een gunstig effect te hebben op de overlevingskans van prostaatkankerpatiënten. Bètacaroteen en retinol hebben dit effect niet.
Amerikaanse en Finse wetenschappers voerden een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek uit naar het effect van suppletie bij prostaatkanker. De onderzoekspopulatie bestond uit bijna 30.000 mannelijke rokers.
Gedurende het onderzoek werden 1891 proefpersonen gediagnosticeerd met prostaatkanker, waarvan er 395 uiteindelijk stierven aan deze aandoening. Degenen die aan het begin van het onderzoek een hogere vitamine E-spiegel in het bloed hadden, hadden een grotere kans de prostaatkanker te overleven. Dit gold nog sterker voor de proefpersonen in deze subgroep die tijdens het onderzoek een supplement met vitamine E hadden geslikt of die drie jaar na aanvang van de studie tot de groep met de hoogste vitamine E-spiegels behoorden. De bloedspiegels van bètacaroteen en retinol of suppletie met deze antioxidanten hielden geen verband met de overlevingskans van de prostaatkankerpatiënten.
Een voldoende hoge vitamine E-status lijkt dus het verloop van prostaatkanker te vertragen en de overlevingskans te vergroten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen