Vitamine E-suppletie tegen diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek liet zien dat dagelijkse suppletie met een hoge dosering vitamine E de insulineresistentie bij personen met overgewicht verlaagde. Mogelijk dat dit de kans op ouderdomsdiabetes vermindert.
De helft van tachtig te zware volwassenen (BMI >27 kg/m2) kreeg de eerste drie maanden dagelijks 800 IE vitamine E, gevolgd door drie maanden waarin ze 1200 IE van de vitamine per dag kregen. De andere helft kreeg gedurende het hele onderzoek dagelijks een placebo.
Aan het begin van het onderzoek, na drie en na zes maanden werden er bloedmonsters genomen. Hiervan werd het peroxidengehalte als maat voor oxidatieve stress bepaald. Ook de concentratie van het leverenzym alaninetransferase werd gemeten. Een stijgende waarde hiervan duidt op een verhoogd risico van suikerziekte. Verder werd de nuchtere glucose- en insulinewaarde gemeten.
In de vitamine E-groep was na drie en zes maanden de hoeveelheid plasmaperoxiden met 27%, respectievelijk 29% verlaagd. Na drie maanden was ook de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid significant verbeterd. Deze verbeteringen waren na zes maanden evenwel verdwenen. Ook was het alaninetransferase gedurende het onderzoek significant gedaald.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.