Vitamine E verbetert mentale ontwikkeling

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Langdurige suppletie met vitamine E leidt tot een betere mentale ontwikkeling en IQ van kinderen met een extreem laag geboortegewicht.

De Japanse wetenschappers volgden een groep van 259 schoolgaande kinderen die geboren waren met een extreem laag gewicht (minder dan 1000 gram). Ze werden in drie groepen verdeeld, afhankelijk van het feit of en hoelang ze na de geboorte vitamine E hadden gekregen. Kinderen in groep A (121) hadden geen extra vitamine E gekregen, kinderen in groep B (104) kregen gedurende zes maanden vitamine E-suppletie en de kinderen in groep C hadden langer dan zes maanden vitamine E gesuppleerd gekregen. De kinderen hadden alfatocoferol in een dosis van 20 IE per kilogram lichaamsgewicht gekregen.

De kans op een mentale ontwikkelingsachterstand op achtjarige leeftijd was in groep C met 81% significant kleiner dan in groep A (controlegroep). Een suppletieduur korter dan zes maanden bleek niet van invloed op de mentale ontwikkeling. Er was een duidelijke dosisrespons-relatie tussen de suppletieduur met alfatocoferol en het IQ. Dat wil zeggen: hoe langer vitamine E gesuppleerd werd, hoe hoger het IQ.

In vervolgstudies willen de wetenschappers het belang van vitamine E-suppletie voor de mentale ontwikkeling verder onderzoeken. Niet alleen voor premature baby’s, maar ook voor pasgeborenen met een normaal lichaamsgewicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen