Micronutriënten voor het brein

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitaminen, mineralen en coënzym Q10 verbetert de doorbloeding in de frontale cortex van de hersenen. Ook heeft suppletie een gunstige invloed op de stofwisseling.

Aan de studie namen 97 gezonde vrouwen deel in de leeftijd van 25 tot 49 jaar. Ze werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen gedurende acht weken dagelijks een supplement met 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitaminen en mineralen met 4,5 mg coënzym Q10, een supplement met 300% van de ADH vitaminen en mineralen zonder Q10 of een placebo. Tijdens het uitvoeren van geheugentaken werd de doorbloeding van de frontale cortex gemeten bij de deelnemers. Tevens werd het energiemetabolisme bepaald.

Suppletie met 100% ADH vitaminen en mineralen met Q10 leidde al na een uur tot een betere doorbloeding van de frontale cortex. Dit was niet het geval bij het hooggedoseerde supplement. Dit laatste supplement bevatte echter geen coënzym Q10. Suppletie leidde na acht weken tot een significant beter energiemetabolisme en een hogere verbranding van koolhydraten en vetten. Het effect was sterker naarmate de dosering hoger was. Suppletie was niet van invloed op de geheugentaken.

De hersenen zijn een zeer actief orgaan met een snelle stofwisseling en doorbloeding. Hiervoor zijn ze mede afhankelijk van een voldoende aanbod van micronutriënten zoals vitaminen, mineralen en coënzym Q10.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen