Vitamine E vermindert inflammatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine E vermindert de concentraties van verschillende ontstekingsmarkers zoals CRP. Dit blijkt uit een meta-analyse.

In medische databanken werden relevante studies geselecteerd waarbij het effect van vitamine E-suppletie op ontstekingsmarkers werd vergeleken met een placebo. Geïncludeerd werden studies met vitamine E in de vorm van alfa-, bèta-, gamma- en delta-tocoferol en van alfa-, bèta-, gamma- en delta-tocotrienol. Niet geselecteerd werd op de ruimtelijke draaiing van het vitamine E-molecuul (rechtsdraaiend [d-] of racemisch mengsel [d,l]). Er werden uiteindelijk 33 studies geselecteerd met in totaal meer dan 2100 proefpersonen in een leeftijd van 20 tot 70 jaar.

Op basis van 26 onderzoeken bleek dat suppletie met vitamine E leidde tot een significante afname van de serumconcentratie CRP. Suppletie met de vitamine had geen significant effect op de ontstekingsstof interleukine-6 (IL-6). Wanneer specifiek gekeken werd naar de vorm alfa-tocoferol werd wel een significante afname van IL-6 gezien. Dit gold ook voor personen met aandoeningen die een gevolg zijn van insulineresistentie (zoals diabetes). Suppletie met een hoge dosis vitamine E van minimaal 700 mg per dag, ging bovendien gepaard met een significante afname van de ontstekingsstof TNF-alfa

Suppletie met vitamine E, vooral als alfatocoferol, kan inflammatie verminderen bij volwassenen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen