Vitamine E vertraagt Alzheimer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een hoge dosis vitamine E kan de achteruitgang vertragen bij personen met een milde vorm van Alzheimer.

In augustus 2007 namen 613 Alzheimerpatiënten deel aan de studie. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld. Ze kregen dagelijks 2000 IE vitamine E (als alfatocoferol), 20 mg memantine (een medicijn voor Alzheimer), een combinatie van beiden of een placebo. De patiënten werden zo’n tweeënhalf jaar gevolgd en hun dagelijks functioneren werd bepaald met behulp van een vragenlijst.

Uiteindelijk werden de gegevens geanalyseerd van 561 patiënten. Patiënten die vitamine E kregen functioneerden significant beter in het dagelijks leven dan personen die de placebo kregen. Dit bleek uit het feit dat de afname van de scorelijst in de placebogroep drie punten hoger was dan in de vitamine E-groep. In vergelijking met het medicijn was de afname in de placebogroep twee punten hoger. Dit verschil was niet significant. De combinatie van vitamine E met memantine liet geen voordeel zien ten opzichte van alleen het medicijn. De toename van de zorgbehoefte was het minst in de vitamine E-groep.

Volgens de onderzoekers kan suppletie met vitamine E de achteruitgang bij Alzheimerpatiënten met bijna 20% per jaar vertragen. Hierdoor kan de Alzheimerpatiënt langer zelfstandig functioneren en is minder zorg nodig.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen