Vitamine E voor de hersenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine E kan de progressie van beschadigingen in de witte stof van de hersenen tegengaan. De zogenaamde White Matter Lesions (WML’s) kunnen een gevolg zijn van aandoening aan de bloedvaten in de hersenen en kunnen leiden tot neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer.

Aan de studie namen 121 personen met WML’s deel met een minimale leeftijd van 35 jaar. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende twee jaar tweemaal per dag 200 mg vitamine E (als gemengde tocotriënolen) of een placebo. Jaarlijks werd met behulp van MRI-scans de ernst van de WML’s vastgesteld.

In de placebogroep nam de gemiddelde omvang van WML’s toe tijdens de twee jaar durende studie. In de suppletiegroep werd geen progressie van WML’s gezien. Na twee jaar was de gemiddelde omvang van WML’s in de placebogroep significant groter dan in de suppletiegroep.

Dit is tot nu toe de grootste humane studie naar de neuroprotectieve werking van vitamine E. De resultaten laten zien dat suppletie met gemengde tocotriënolen de hersenen beschermt tegen degeneratie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen