Vitamine E zinvol bij NASH

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het effect van vitamine E-suppletie bij niet-alcoholische steatose hepatitis (NASH; leverontsteking) is vergelijkbaar met het effect van de diabetesmedicijnen metformine en pioglitazon. De eerste resultaten van de studie werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL).

Er werd gebruikgemaakt van gegevens van drie eerdere studies, te weten de PIVENS-, TONIC- en FLINT-studie waarbij vitamine E werd vergeleken met de medicijnen en placebo’s bij 347 kinderen en volwassenen zonder diabetes.

Bij personen met NASH die behandeld werden met vitamine E (d-alfa-tocoferol) werd significant vaker een vermindering van de leverontsteking gezien in vergelijking met personen die geen vitamine E gesuppleerd kregen (45% versus 22%). Het effect was vergelijkbaar met dat van metformine en pioglitazon. Het aantal hart- en vaatziekten verschilde niet significant tussen beide groepen (6,9% versus 7,6%). Ook was er geen significant verschil tussen het totale cholesterolgehalte, LDL- en HDL-cholesterolgehalte en de triglyceriden.

Suppletie met vitamine E is effectief bij de behandeling van NASH en het effect is vergelijkbaar met dat van de diabetesmedicijnen metformine en pioglitazon, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen